Vinkkejä siistiin vaatekaappiin

Ärsyttääkö päälle kaatuvat vaatepinot? Ryttyyn menneet t-paidat, joita on kymmenittäin? Eikö farkut tahdo mahtua kaappiin mukavasti? Ei hätää, vaatekaapin voi saada siistiksi, vaikka tilanne saattaisikin tuntua toivottomalta. Muutaman vinkin kautta saat siistin vaatekaapin, josta on aina ilo hakea uudet vaatteet.

Karsi ylimääräiset

Karsi aivan ensimmäiseksi kaikki ylimääräiset vaatteesi. Tämä aloitetaan tyhjentämällä vaatekaappisi kokonaan. Pidä periaatteena, että et laita kaappiin mitään sellaista, joka ei ole mieleesi. Jos et ole pitänyt vaatetta viimeiseen pariin vuoteen, kannattaa pistää vaate eteenpäin tai viedä se keräykseen. Vaatteet voi käyttää myös kierrätysmateriaaleina, jos olet käsityötaitoinen. Et luultavasti tarvitse viittäkymmentä paitaa, joten on viisainta antaa ylimääräiset suosiolla pois. Ehkä kaappiisi on kerääntynyt vuosien varrella mainospaitoja tai kaappisi perukoilta löytyy vielä työvaatteet useiden vuosien takaa. Näitä et todennäköisesti tulee enää käyttämään, joten pistä ne kylmästi eteenpäin. Moni ostaa mielellään kierrätettyä vaatetta, joten kannattaa tehdä omista turhista vaatteista myynti- tai annetaan-ilmoitukset. Lähes jokaisella kunnalla on nykyään omat kirppisryhmänsä esimerkiksi Facebookissa ja lisäksi netin myyntipalstoja kannattaa käyttää hyödyksi. Voit siis muuttaa omat hyödyttömät vaatteesi joksikin muuksi hyödykkeeksi, kuten rahaksi, kahvipaketiksi tai vain hyväksi mieleksi.

pidä silmällä vaatteita

Ylimääräisten vaatteiden ilmestymistä mystisesti vaatekaappiisi voit ehkäistä jättämällä alennusmyynnit väliin. Voit itseasiassa säästää rahaa sillä, että et lähde ostoksille alennusmyyntien aikaan. Alennuksista tulee usein ostettua turhia vaatteita, jotka eivät kuitenkaan ole täysin välttämättömiä. Jos kuitenkin haluat käydä alennusmyynneissä, parasta on miettiä kotona valmiiksi, mitkä vaatteet tulet ostamaan. Pysyttele tässä päätöksessä koko shoppailun ajan, vaikka kuinka mieli tekisi ostaa silmiisi osunut aivan ihananvärinen neule. Et tarvitse sitä, jos et ole kirjoittanut sitä ostoslistaasi. Tiedät kyllä etukäteen vaatekaappiasi katsomalla, mitkä vaatekappaleet on seuraavaksi välttämättömiä ostoksia.

Marie Kondon opit

Yhä useampi on kokeillut konmaritukseksikin kutsuttua tapaa, jonka japanilainen Marie Kondo opetti KonMari-kirjassaan. Konmaritukseen liittyy paljon muutakin, mutta käymällä vaatekaapin läpi voit saada kaappiisi runsaasti tilaa ja väljyyttä eikä vaatteesi ole enää ahdattu tiukkaan hyllyille. Lisäksi lopputuloksena kaappiisi jää vain tärkeitä vaatteita, jotka tuottavat sinulle edelleen iloa. Konmarituksessa vaatteet käydään läpi kategorioittain, kuten yläosat, alaosat jne. Jokaisen vaatteen kohdalla tulee miettiä, tuottaako kyseinen vaate sinulle todella iloa. Jos vaate ei enää tuota minkäänlaista iloa, tulee siitä hankkiutua eroon.Entäs sitten vaatteiden viikkaus? Pystyviikkaamalla kaikki vaatteesi saat ne pysymään nätisti paikoillaan silloin, kun otat joukosta uusia. Pystyviikatuista vaatteista myös erottuu heti koko vaatevalikoimasi eikä sinun tarvitse kaivaa ja nostella muita vaatteita saadaksesi joukosta esimerkiksi yhden paidan. Myös alusvaatteet ja sukat voi pystyviikata. Vaatteet voidaan viikata vaikka koreihin.

Henkarit käyttöön

Esimerkiksi mekot pysyvät paremmin muodossaan, kun ne ripustetaan henkariin roikkumaan. Jos sinulla on valmiiksi henkarikaappi, kannattaa se hyödyntää. Moni ajattelee vaatteiden viikkaamisen hyllyille olevan siistein vaihtoehto, mutta itseasiassa vaateripustimista on paljon hyötyä vaatteiden säilytyksen ja tilan kannalta. Jos sinulla ei ole henkarikaappia ja kodista löytyy sopiva nurkkaus tai tyhjä alue, voit hankkia telineen, johon ripustat esille kauneimmat roikkuvat vaatteesi. Neuleita ei kannata ripustaa roikkumaan, jotta ne eivät venyisi.

huivit on ripustin

Henkareihin voi ripustaa myös huivit ja muita asusteita. Esimerkiksi korut voidaan laittaa yhteen henkariin. Tämä toimii kätevän säilytysratkaisun lisäksi sievänä sisustuselementtinä. Henkarit ovat siitä kätevä väline, että niitä voidaan ripustaa myös toisiinsa. Näin voit käyttää hyödyksesi pystysuuntaista tilaa, kuten esimerkiksi vaatekaapin ovea.

Jaa:

You might also like …