Verhoilla uutta ilmettä kodin sisustukseen

Verhojen vaihtaminen on kätevä tapa muuttaa sisustuksen ilmettä ja piristää kotia. Toisaalta verhoilla on yllättävän suuri vaikutus koko sisustukseen, joten niiden valintaan kannattaa myös hieman perehtyä. Verhojen kohdalla tulee helposti tehtyä myös hutiostoksia, sillä kankaat voivat kaupassa näyttää hyvinkin erilaisilta kuin kotona omien tavaroiden keskellä.

Mieti jo etukäteen verhojen käyttötarkoitus

Verhot voivat olla vain sisustuselementti, mutta usein niitä tarvitaan myös näkösuojaksi ja mahdollisesti huoneen pimentämiseen. Verhojen käyttötarkoitus on hyvä miettiä ennen kankaan valintaa. Mikäli huone täytyy saada tarpeeksi hämäräksi elokuvan katsomista varten keskellä kesäpäivää, eivät ohuet vaaleat verhot riitä. Suuret kuviot tai tummat värit vaativat puolestaan ympärilleen avaruutta ja niihin sopivaa sisustusta. Kiinnitä huomiota myös verhojen kiinnitystapaan, jos et halua joutua kotona erikseen ompeluhommiin. Erilaiset kankaat myös laskeutuvat eri tavoin, joten muista tutkia kankaan painoa ja ryhdikkyyttä.

Muista mitat ja tilan tunnelma

Ennen verho-ostoksille suuntaamista täytyy tietenkin ottaa tarvittavat mitat. Selvitä ikkunan leveys ja korkeus, sekä seinän leveys ikkunan molemmilla puolilla. Mieti, haluatko verhojen ulottuvan lattiaan asti ja mittaa tarvittaessa korkeus ikkunan alareunasta lattiaan. Tässä kohtaa on myös hyvä päättää, mihin kohtaan haluat kiinnittää verhotangon tai -kiskot.

Verhot vaikuttavat siihen, kuinka suurelta jokin tila vaikuttaa. Jos haluat saada tilan vaikuttamaan todellista korkeammalta, kiinnitä verhot katonrajaan ja anna niiden laskeutua lattiaan asti. Matalalle kiinnitetyt verhot tekevät koko tilasta matalan oloisen. Kuvioissa pystyraidat tuovat korkeutta ja vaakaraidat matalan tuntua. Osa sisustajista suosii myös ylipitkiä verhoja, jotka eivät lopu lattianrajaan vaan laskostuvan vielä hieman lattian päälle.

Värit ja materiaali omien mieltymysten mukaan

Verhojen väriä valitessa on hyvä ottaa huomioon muu sisustus. Verhoilla saa helposti luotua joko koko huoneen värikkäimmän yksityiskohdan tai ne voivat sointua väreiltään huoneen muihin tekstiileihin. Toiselle tummat värit edustavat arvokkuutta, toiset suosivat sisustuksessa vaaleita värejä ja raikkautta. Trendien mukaan ei kannata mennä, sillä ne muuttuvat vuodesta toiseen. Erityisesti jos valitset verhoihin jonkun voimakkaan tehostevärin, kannattaa se valita nimenomaan omien lempivärien joukosta. Hetkellisesti jännittävältä tuntunut valinta alkaa pian kyllästyttää, kun sitä katselee päivittäin. Sisustuslehtien kotikuvissa moni väri voi näyttää paremmalta kuin omassa olohuoneessa ja siinä ei ole mitään väärää.

Materiaaleissa riittää valinnanvaraa ja tässä kannattaa luottaa omiin mieltymyksiinsä. Ylellistä tunnelmaa voi joku luoda esimerkiksi kiiltävillä silkkiverhoilla ja toinen pellavalla. Mikäli verho tulee altistumaan jatkuvasti suoralle auringonpaisteelle, on hyvä miettiä minkälainen materiaali tehtävästi selviää parhaiten. Huonolaatuisemmassa kankaassa värit saattavat haalistua nopeasti. Sekoitekankaat ovat yleensä muita kankaita pitkäikäisempiä, sillä niissä on käytetty sekä tekokuitua että luonnonkuitua.

Hätiköiden ei verho-ostoksia kannata suorittaa, vaan kangasta kannattaa levittää suuremmalle pinta-alalle ja kokeilla myös esimerkiksi ikkunasta tulevassa luonnonvalossa. Kangaskauppojen myyjät auttavat yleensä mielellään verhojen valinnassa ja omista toiveista kannattaa kertoa avoimesti.

Verhovaihtoehdot tarpeen mukaan

Sivuverhoja käytetään sisustuselementtinä ja niiden tarkoituksena on tuoda tilaan esimerkiksi lisää väriä tai tunnelmaa. Kuten kaikkien muidenkin verhojen kohdalla värikkäät ja kirjavat kankaat muuttavat huoneen ilmettä eniten. Sivuverhot voi ripustaa joko suorina tai laskoksina. Laskokset voi muotoilla aalloiksi hyödyntämällä purjerenkaita tai laskostusnauhaa.

Verhokappoja käytetään joko ikkunan ylä- tai alareunassa. Toisinaan niitä käytetään yhdessä sivuverhojen kanssa, jolloin ikkunalle muodostuu kehys.

Paneeliverhot sopivat erinomaisesti pieneen tilaan, johon tarvitaan kuitenkin näkösuojaa tai peittävyyttä. Paneeliverhot kiinnitetään joko paneeliverhokiskoilla tai paneelitangoilla.

Laskosverhon avulla on mahdollista säätää valon ja näkyvyyden määrää haluamallaan tavalla.

Jaa:

You might also like …