Väreillä on helppo luoda tunnelmaa

Sisustamisessa saa paljon aikaan värejä käyttämällä, kunhan tietää mitä tekee. Jos värien käyttö ei ole ennestään tuttua, kannattaa aiheeseen hieman perehtyä ennen kuin laittaa koko sisustuksen uusiksi. Värisuunnittelua varten voi hankkia itselleen esimerkiksi kuvan kaltaisen väriympyrän, josta on helppo tarkistaa viileät ja lämpimät värit. Ympyrän musta viiva jakaa värit siten, että sen yläpuolelle jäävät viileät ja etääntyvät värit ja alapuolelle taas lämpimät ja dominoivammat värit.

Lämpimät ja viileät sävyt toimivat sisustuksessa eri tavoin. Suosimalla sisustuksessa lämpimiä värejä saat tehtyä tilasta intiimin ja kodikkaan, monien mielestä kutsuvan. Viileiden värien avulla taas voi luoda tilaan ilmavuutta ja avaruutta, halutessaan jopa kylmän tunteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö viileillä väreillä sisustettu koti voisi olla kodikas. Kodikkuutta täytyy vain tällöin hakea viileyden vastapainoksi esimerkiksi huonekaluista.

Suomalaisten suosikkisävyt sisustuksessa ovat yleensä melko neutraaleja eli mustaa, valkoista, harmaata ja erilaisia ruskean sävyjä. Sisustuksessa suositaan paljon luonnonmateriaaleja ja kodeissa on rauhallinen tunnelma.

Valkoinen ei välttämättä toimi arjessa

Sisustuslehdissä näkee jatkuvasti lähes täysin valkoisia koteja ja valkoisuuden rikkoo lähinnä tiiliseinä, luonnonkivi tai parkettilattia. Näin saa luotua kauniita ja avaria, erityisesti valokuvissa upeina loistavia koteja, mutta kovin käytännöllisiä ne eivät ole. Jos perheeseen kuuluu lapsia tai lemmikkejä, valkoinen sohva valkoisilla tyynyillä voi osoittautua kaikkea muuta kuin toimivaksi ratkaisuksi. Kotona täytyy kuitenkin voida elää vapaasti, joten tämä kannattaa ottaa huomioon jo sisustuksessa.

Suomessa on sääoloista johtuen aika monta kuukautta pimeää ja harmaata. Elämää voi onneksi kirkastaa lisäämällä hieman väriä sisustukseen. Jos rohkeiden värien käyttö epäilyttää, hyvä konsti on valita kaksi väriä ympyrän vastakkaisilta puolilta ja luoda niiden avulla yksityiskohtia. Tämä ei tarkoita, että saman tien pitäisi maalata seinä violetiksi tai ostaa kirkkaankeltainen sohva vaan väreillä voi leikitellä esimerkiksi vilttien, päiväpeiton ja tyynyjen avulla. Tällöin sisustusta on myös helppo muokata. Vastavärit saavat sisustuksen vaikuttamaan energiseltä ja valoisalta.

Toinen helppo ja toimiva tapa hyödyntää värejä toimivalla tavalla on valita väriympyrästä kolme tai neljä rinnakkaista väriä ja suosia niitä sisustuksessa tasaisesti. Kokonaisuutta voi keventää valkoisella, mustalla ja luonnonmateriaaleilla. Vaihtoehtoisesti voi valita yhden päävärin ja käyttää muita sävyjä sen tukena.

Mistä väreistä sinä nautit?

Sisustusväreissäkin kannattaa luottaa yksinkertaisesti siihen, mistä itse pidät. Kodissa täytyy voida viihtyä ja tämänkään takia värimaailmaa ei kannata kopioida suoraan sisustuslehtien palstoilta.  Uskalla silti tarttua rohkeasti hieman räväkämpiinkin väreihin, jos ne vain sinua itseäsi miellyttävät. Saatat yllättyä positiivisesti asuntosi uudesta ilmeestä.

Syksyn lähestyessä keltainen väri on mukava tapa tuoda energiaa kotiin. Tämä auringon väri herättää mukavasti ja yhdistyy toisaalta komeasti esimerkiksi violettiin. Punainen on intohimon väri ja toisaalta eniten ruokahalua kiihottava, onhan punainen esimerkiksi mansikan, tomaatin, paprikan ja omenan väri. Punainen kutsuu lähelleen, mutta sen käytössä kannattaa olla maltillinen. Jo muutamat punaiset yksityiskohdat antavat sisustukseen energiaa. Myös oranssi herättää mukavasti huomiota ja on voimakkaan lämmin väri. Oranssilla saa helposti lisää ilmettä muuten neutraaliin ympäristöön.

Rauhoittavampia värejä kaipaavan kannattaa silmäillä vihreä eri sävyjä, sillä se muistuttaa luonnon vehreydestä ja rauhoittaa mieltä. Sininen on värinä harmoninen, mutta samalla melko viileä. Sininen väri raikastaa yleisilmettä ja muistuttaa esimerkiksi taivaan ja järven väristä.

Jaa:

You might also like …