Valaistus viimeistelee kauniin kodin

Valaistuksella on suuri rooli sisustuksessa ja kodin tunnelmassa. Valaistuksen avulla voi korostaa ja häivyttää haluamiaan kohtia, kohdevalaisimilla saa luotua kodikkuutta ja pehmeyttä. Valaistus onkin kodin sisustuksessa yhtä tärkeä asia kuin värit ja tekstiilit. Valaisin voi toimia tilan kauniina yksityiskohtana tai huomaamattomana valonlähteenä. Erityisesti olohuoneessa valaisinten rooli usein korostuu.

Tunnelmavalaisimet antavat siis mahdollisuuksia leikitellä, hyvää yleisvaloa taas tarvitaan päivittäisiin askareisiin kuten siivoamiseen. Kätevintä on, jos kotoa löytyy paljon erilaisia valaistusmahdollisuuksia, jolloin valaistuksesta voi tehdä aina tilanteeseen sopivan. Esimerkiksi olohuoneeseen kannattaa asettaa hyvän yleisvalon lisäksi ainakin lukuvalo sohvan tai tuolin läheisyyteen sekä muutamia erilaisia tunnelmavalaisimia.

Yleisvalaistus auttaa jokapäiväisissä toimissa

Toimiva yleisvalaistus on helpointa rakentaa kiinteillä valaistusratkaisuilla, kuten spoteilla tai valokiskoilla. Valoa saa pehmeämmäksi, kun sen heijastaa seinien, kattojen tai muiden vaaleiden pintojen kautta. Toisaalta suora kohdevalaisin saa esimerkiksi taulut tai mielenkiintoiset seinämateriaalit nousemaan esille. Valaisimia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös erilaisiin säätömahdollisuuksiin. Esimerkiksi kattovalossa himmennysmahdollisuus on monesti varsin kätevä.

Eri tilat, eri tarpeet

Kun yleisvalaistus on saatu toimivaksi, voit siirtyä valitsemaan valaistusta paikkoihin, joissa toistetaan tiettyjä toimintoja. Ruokapöydän ylle tarvitaan yleensä suora valo, joka on tarpeeksi lähellä pöytää mutta ei häiritse ruokailijoita. Yleensä noin 70 senttimetrin korkeus toimii mukavasti. Myös ruokailijoiden takana olisi hyvä olla hieman valoa, jotta keskustelukumppani näkee muutakin kuin siluetin vastapäätä istuvasta ruokailijasta. Keittiössä tarvitaan lisäksi hyvää ja tehokasta yleisvaloa kokkailua varten. Ruokailutilan valo voi olla jo pehmeämpi, sillä ruokapöydän ympärille vietetään tavallisesti paljon aikaa. Kätevintä onkin, jos keittiön valaistussa on säädeltävissä ja ohjailtavissa, jolloin se toimii eri käyttötarkoituksiin.

Työpöydän ja sängyn luokse monet kaipaavat selkeää lukuvaloa, joka ei saa kuitenkaan häikäistä. Pelkkä sängyn yläpuolella oleva kattovalaisin ei ole yleensä riittävän tehokas lukemiseen ja saattaa häikäistä sängyllä oleskelevaa. Kauniin lopputuloksen saat suuntaamalla myös makuuhuoneessa valon seinän tai katon kautta.

Kylpyhuoneessa valon tulee soveltua peilaamiseen ja mielellään toistaa värit mahdollisimman oikein. Led-lamppujen heikkous on, että ne yleensä toistavat huonosti punaisen eri sävyjä. Tämä täytyy ottaa huomioon esimerkiksi meikatessa ledeillä valaistun peilin edessä. Kosteissa tiloissa ei voi käyttää kuivan tilan valaisimia, joten ole huolellinen siinä, mitä kylpyhuoneeseen asennat.

Valaisimet toimivat hienosti sisustuselementteinä

Valaistus viimeistellään erilaisilla kohde- ja tunnelmavalaisimilla. Nämä toimivat usein myös omina sisustuselementteinään. Jos haluat kotiin yhtenäisen tunnelman, kerää erilaisia valaisimia harkiten. Parasta on, jos tunnelmavalaisuun tarkoitetut lamputkin sopivat keskenään jollain tavoin yhteen. Tosin säännöstä poikkeaminen esimerkiksi yhden erikoisemman efektivalaisimen kohdalla voi toimia yllättävän hyvin. Tilojen valaistustarpeet kannatta myös miettiä ennen valaisinten hankintaa.

Kun kotona on käytössä tasaisen yleisvalon sijaan eri valaisufunktioita täyttäviä kohdevalaisimia, tulee lopputuloksestakin paljon mielenkiintoisempi ja kauniimpi. Tällöin koti ei myöskään näytä työympäristöltä. Kotona ei haittaa, jos jokin nurkka jää muita hämärämmäksi. Monet myös suosivat kotioloissa nimenomaan lämpimämpiä värisävyjä, sillä ne auttavat rentoutumaan.

Led-lamput ovat kestäviä ja monipuolisia

Valonlähteinä käytetään nykyään pääasiassa led-lamppuja. Halogeenilamppuihin verrattuna led-lamppujen etu on, että ne ovat huomattavasti energiatehokkaampia, eivät kuumene ja syttyvät ilman viivettä. Lamppuja valitessa on tärkeää tarkistaa valon värilämpötila, koska sillä on suuri merkitys siinä, miltä valo kotona täynnään. Värilämpötila kerrotaan kelvineinä. Sisävalaistuksen tyypillisin valo on noin 3000 kelviniä, mutta kaupoista saa yleisempiä myös viileämpää eli hieman sinisempää valoa tuottavia 4000 kelvinin lamppuja. Värilämpötila on makuasia, mutta saman tilan kaikkiin valaisimiin kannattaa valita saman värilämpötilan lamppuja, jotta tunnelma säilyy harmonisena.

Jaa:

You might also like …