Sisustamista minibudjetilla

Sisustamiseen saa käytettyä lähes loputtomasti rahaa ja sisustaminen onkin hauskaa puuhaa, jos jokaista penniä ei tarvitse laskea. Epätoivo saattaa kuitenkin iskeä, jos kodista haluaisi viihtyisän, mutta ei haluaisi käyttää sisustamiseen suuria summia. Tämä on tilanne esimerkiksi monien opiskelija- ja väliaikaisasuntojen kohdalla. Onneksi pieni budjetti ja kodikas sisustus eivät sulje toisiaan pois, vaan ratkaisuja riittää. Jos jaksat lisäksi käyttää omaa aikaasi ja vaivaasi, on sisustusratkaisuja tarjolla lähes loputtomasti.

Uusi sävy seiniin tai vaikka vain yhteen seinään

Maalaaminen on yllättävän helppo tapa saada kodista aivan erinäköinen. Kirkkaan valkoiset seinät ovat harvoin se kaunein tausta sisustukselle, joten edes hieman murrettu valkoinen voi toimia paljon pehmeämmin. Voit myös kokeilla yhden seinän maalaamista jollain erikoisemmalla värillä, jolloin se toimii katseenvangitsijana ja tuo tilaan luonnetta. Maaleissa riittää väri- ja sävyvalikoimaa, joten mahdollisuuksia on lähes loputtomasti.

Huonekaluille uusi ilme

Myös monista huonekaluista saa aivan uuden näköisiä maalaamalla tai lakkaamalla, aivan millä värillä haluat. Lipastoihin ja kaappeihin voi myös vaihtaa erikoisemmat vetimet, jolloin ne näyttävät jo varsin erilaisilta. Vetimiä voi metsästää kirpputoreilta tai vaikka tehdä sellaiset itse. Vetimet voivat hyvin olla keskenään erilaisia, aivan oman makusi mukaan. Sohvan saa lähes uuden veroiseksi hankkimalla piristykseksi muutaman tyynyn ja viltin.

Tekstiileillä uutta värimaailmaa

Pienet asiat kuten tyynyt voivat olla rohkeasti värikkäitä, vaikka muuten väreillä sisustaminen epäilyttäisikin. Toisaalta myös harmonisen ja lempeän väriset tyynykasat kutsuvat rentoutumaan. Tilaa voi yhtä lailla muuttaa mattojen tai verhojen avulla. Monet haluavatkin esimerkiksi kesällä suosia kevyempiä värejä kuin talvella, joten tekstiileillä sisustusilmettä voi muuttaa monta kertaa vuodessa.

Muuta järjestystä tai kokeile uutta paikkaa pienille esineille

Joskus pienetkin muutokset muuttavat kodin ilmettä merkittävästi. Jos kaipaat vaihtelua sisustukseen, ei sinun siis välttämättä tarvitse vaihtaa kaikkea huoneessa. Helpoin tapa saada huoneeseen uusia näkökulmia, on yksinkertaisesti vaihtaa kalusteiden järjestystä. Tämä vaatii sen, että pystyt katsomaan tilaa uusin silmin. Joskus voi olla hyvä idea pyytää kaveri mukaan, sillä hänelle tila ei ole yhtä tuttu. Kokeile rohkeasti, sopisiko sänky tai työpöytä tällä kertaa ikkunan eteen tai toisin päin. Tavarat voivat myös saada uusia rooleja, sillä ylimääräinen tuoli toimii esimerkiksi yöpöytänä. Voit myös kokeilla vaihtaa pienien sisustustavaroiden paikkaa huoneesta toiseen ja saatat huomata, että sinulla on yhtäkkiä varsin erinäköinen koti. Myös yksittäiset asiat, kuten uusi valaisin raikastavat helposti tilaa. Kokeile myös tunnelman luomista kynttilöiden avulla. Erityisesti hämärtyvässä illassa kynttilät ovat lähes maaginen sisustuselementti.

Vihersisustaminen tuo raikkautta

Kirjahyllyissä on paljon mahdollisuuksia sisustuksen kannalta. Kokeile esimerkiksi järjestää kirjat väri- tai kokojärjestykseen. Kirjahyllyyn saa ilmavuutta ja ilmettä asettelemalla osalle hyllyistä sisustusesineitä tai kasveja.

Viherkasvit ja leikkokukat ovat helppo ja tehokas tapa piristää kodin tunnelmaa. Kokeile esimerkiksi yrttien kasvattamista keittiössä tai asettele leikkokukkia maljakoihin. Kaupoista löytyy myös useita helppohoitoisia viherkasveja, joista saat uusia seuralaisia kotiin. Vaihtoehtoisesti voit pyytää ystävältä tai sukulaiselta pistokkaan ja näin pääset kasvattamaan ilmaiseksi uuden viherkasvin.

Aarteita kirpputoreilta

Toisen roju on toisen aarre. Kierrätyskeskuksessa ja kirpputoreilla ravaaminen vie aikaa, mutta voi olla parhaimmillaan todella palkitsevaa. Älä säikähdä, jos jonkun haluamasi huonekalun pinta vaatii käsittelyä, sillä kyseessä on yleensä melko pieni vaiva. Toki rakenteet täytyy olla kunnossa. Käy läpi myös nettikirpputorit. Monesti varsin laadukkaitakin kalusteita saa edullisesti, jos myyjä haluaa niistä eroon nopealla aikataululla esimerkiksi muuton vuoksi.

Jaa:

You might also like …