Remontti, mistä aloittaa?

Remontti, mistä aloittaa?

Oletko innokas aloittamaan remonttia, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tässä seuraa hyviksi todettuja vinkkejä ja ohjeita, jotta pääset alkuun. Suurin este voi todellakin olla se, ettei tiedä mistä aloittaa. Oli remontti uuteen tai vanhaan kotiin, edessä on todennäköisimmin iso urakka. Ideoita on ehkä pilvin pimein, eikä niitä tunnu saavan minkäänlaiseen järjestykseen.

Jos tunnistat tämän kohdallasi, ota koko asiaan hieman etäisyyttä kootaksesi kaikki ajatukset ja ideat, joita on ehkä sadellut myös lähipiiristä. Jokaisella on mielipiteensä, mutta usko rohkeasti myös omaasi. Kyseessä on kuitenkin juuri sinun kotisi, missä ennen kaikkea itse haluat viihtyä.

Hyvä konsti alkuun pääsemiseksi on tehdä järjestelmällisesti lista kaikista tarvikkeista mitä remonttia varten täytyy hankkia, sekä toinen lista konkreettisista, remontin vaatimista töistä. Olipa kyse sitten pienestä pintaremontista tai isommasta urakasta, erilaisista remontti- ja sisustus lehdistä ja internetistä löytyy paljon ideoita ja vinkkejä erilaisiin kohteisiin. 

Remontteja lattiasta kattoon

Remontteja tehdään talojen lattioista kattoihin. Yleensä syynä on vanhentunut, epäkäytännöllinen tai jopa kelvoton rakennuksen osa, joka tarvitsee jonkinlaista parannusta tai ainakin uutta ilmettä. Kaikista vanhoista taloista varmasti löytyy jotain remontoitavaa. Monet remontit ovat välttämättömiä, jotta rakennus säilyy asuttavana.

Olipa kyse sitten keittiö-, kylpyhuone-, sauna- tai pinta- ja sisustusremontista on se usein iso investointi. Tapetoinnit ja pintojen maalaukset ovat remontteja, vaikka niistä puhutaan myös sisustamisena. Pukemalla remonttihaalarit päälle ja tekemällä itse voi säästää, mutta jos on syntynyt peukalo keskellä kämmentä, on syytä antaa homma asiantuntijan tehtäväksi. Huolellinen remonttikumppanin valinta onkin yksi varma takuu onnistuneeseen lopputulokseen. Sen ohella hyvä suunnittelu ajoissa takaa myös, ettei ikäviä yllätyksiä tule kesken kaiken. Hyvin yleistä remontin epäonnistumisessa on, ettei laatu olekaan mitä piti, hintaa tuleekin koko ajan lisää tai aikataulut pettävät.

Remontteja lattiasta kattoon
Remontteja lattiasta kattoon

Remontin suunnittelu

Heti alkuun onkin järkevintä tehdä huolellinen kartoitus remontoitavan alan kunnosta ja remontin sisällöstä, ettei homma karkaa käsistä. Kaikkea ei voi tosin ennakoida. Vaikka remontin olisi kuinka tarkkaan suunnitellut yksityiskohtia myöten, varsinkin vanhoista rakennuksista voi paljastua pinnan alta ikäviä, ja ehkä kiireellisesti korjauksen tarpeessa olevia, yllätyksiä. Kustannukset yleensä rajoittavat remontin tekoa ja laajuutta. Joitakin osia remontista voi olla parempi kunnostaa yhdellä kertaa rahan ja ajan säästämiseksi. Joskus pienemmätkin muutokset voivat riittää, ja esimerkiksi purkamalla vanha tai rakentamalla uusi seinä voidaan luoda uutta tilaa paljon edullisemmin kuin laajentamalla koko taloa ja rakentamalla lisää.

Olipa kyseessä mikä remontti hyvänsä, on se parasta aloittaa ottamalla ammattilainen mukaan jo suunnittelemaan sitä. Toki itsekin voi remontoida, mutta tietyt asiat ovat parasta antaa ammattilaisten hoitaa. Heillä ovat hanskassa hankalammat hommat putkista ja viemäreistä sähköihin ja valaistuksiin. Sähköhommissa turvallisuus on etusijalla, ja ammattilaisen tekemänä voidaan säästyä turhilta vesivahingoiltakin. Jopa sisustamisessa, kuten maalaamisessa, värien valinnoissa ja tilojen käytössä voi apu olla tarpeen, ellei itsellä satu olemaan sisustussuunnittelijan taitoja. Lupa-asiat hoituvat ammattilaisilta helpommin ja säästävät itseltäsi turhaa huolta.

Juuri oikean ammattilaisen valinnassa on tietenkin oma tekemisensä. Hyvä vinkki on kysellä tuttavapiiristä suosituksia. Jos mahdollista, niin kannattaa myös käydä itse katsomassa suositellun ammattilaisen jo tehdyn työn jälkeä. Toteutetun remontin toivoo jokainen kestävän vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Perusteellinen suunnittelu on ainoa onnistumisen edellytys. Kaikkea muuta pientä, ja kykyjen mukaan suurempaakin, on tietysti monelle palkitsevaa tehdä itse. Oman työn tuloksen näkeminen ilahduttaa eri tavalla. Jos itse haluaa olla remontissa osallisena, vaikkapa pintojen maalaamisessa, niin haalarit päälle vaan ja pensseli käteen, kunhan muistaa lukea maalipurkin ohjeet ja suojata lattiat.

Jaa:

You might also like …