Pienen tilan sisustaminen tarjoaa luovia haasteita

Pienen tilan sisustamisessa on aina omat haasteensa, mutta toisaalta se on myös todella hauskaa ja laittaa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Jokainen neliö kannattaa käyttää hyödyksi ja toisaalta ottaa huomioon tila myös korkeussuunnassa. Jos kyseessä on yksiö, voi yhden suuremman huoneen jakaa erityyppisiin tiloihin, kuten olohuoneeksi, makuuhuoneeksi ja keittiöksi esimerkiksi kalusteiden, mattojen ja verhojen avulla. Vaaleat värit ja oikeanlainen valaistus tekevät tilasta avaramman.

Pienen tilan sisustaminen tarjoaa luovia haasteita

Pieneen kotiin eivät sovi pienet kalusteet

Pienestä tilasta tulee helposti nukkekotimainen vaikutelma, jos se sisustaa pienillä kalusteilla. Toisaalta tila voi vaikuttaa myös kulmikkaalta. Kiinnitä siis huomiota mittasuhteisiin ja muotoihin, sillä niiden avulla voit tehdä tilasta helposti elävämmän ja persoonallisemman. Pieneen tilaan sopivat sirot ja keveät huonekalut. Halutessasi voi lisätä yhden näyttävämmän huonekalun, joka toimii katseenvangitsijana. Esimerkiksi pienessä olohuoneessa yksi iso sohva monen pienen huonekalun sijaan saa huoneen näyttämään isommalta ja toisaalta vähentää sotkuisuutta.

 

Pieneen kotiin eivät sovi pienet kalusteet

Mihin tilaa halutaan käyttää?

Pientä tilaa sisustettaessa kannattaa miettiä, mitä kaikkea huoneessa tai asunnossa halutaan tehdä. Tämän jälkeen on helpompi miettiä, mitä tavaroita tilaan ainakin tarvitaan. On myös hyvä miettiä, voisiko toimintoja yhdistää tai osan tehdä muualla. Pieni tila antaa mahdollisuuden sisustajalle käyttää luovuutta ja keksi omaperäisiäkin ratkaisuja. Esimerkiksi kaappien saranalliset ovet voi korvata verhoilla, jos tila on niin pieni tai toinen huonekalu niin lähellä, etteivät ovat mahtuisi muuten aukeamaan. Ratkaisu näyttää sisustuksellisesti mietityltä ja säästää tilaa.

Mihin tilaa halutaan käyttää?

Kiinnitä sisustaessasi huomio myös mahdolliseen hukkatilaan. Esimerkiksi portaiden alle tai nurkkiin jää helposti hankalan muotoisia kohtia, joille ei keksi käyttöä. Et ole kuitenkaan ongelman kanssa yksin ja esimerkiksi Pinterestistä löytyy kymmenittäin ideoita myös näiden tilojen hyödyntämiseen.

Suuntaa katse ylös

Mikäli säilytystilaa on vähän, kirjahyllyjä ja kaapistoja voi jatkaa lattiasta kattoon. Tällöin tavaroille löytyy paikka, mutta lattiatilaa jää muuhunkin. Hyllyjä ja kaappeja voi sijoittaa myös suoraan katonrajaan, esimerkiksi oviaukkojen yläpuolelle. Hyllyjä löytyy hyvin erikokoisia, joten kapeammankin tilan saa näin hyötykäyttöön. Samalla seinähylly voi toimia esimerkiksi yöpöytänä. Hyllyjen ripustaminen lähelle kattoa toimii tehokkaasti myös katseennostattajana. Kaikki mikä suuntaa katseen ylöspäin saa tilan tuntumaan suuremmalta.

Suuntaa katse ylös

Lisää tilan tuntua saa vaaleilla väreillä, mutta kokonaan vaalea tila voi toisinaan näyttää hieman tylsältä. Omaperäisempää ilmettä saat käyttämällä hallitusti haluamaasi tehosteväriä, jolloin harmonia säilyy, mutta sisustuksesta tulee heti mielenkiintoisempi. Värimaailma kannattaa kuitenkin pitää yhtenäisenä eri huoneissa. Jos et halua käyttää väriä kokonaiseen seinään, voi tehosteväri näkyä esim. verhoissa, koriste-esineissä tai tauluissa. Lisäksi tekstiilien kuviointi vaikuttaa tilaan. Esimerkiksi raidallinen matto saa huoneen vaikuttamaan pidemmältä.

Valolla saa aikaan ihmeitä

Pimeä huone näyttää pienemmältä kuin valoisa, joten suunnittele pientä tilaa sisustaessasi myös valaistus tarpeeksi monipuoliseksi. Hyvä yleisvalaisin ja muutama tunnelmavalaisin tekevät tilasta jo huomattavasti avaramman ja kodikkaamman. Muista myös kohdevalojen antamat mahdollisuudet. Suoraan alaspäin osoittava lamput kasaavat valon yhteen kohtaan, mutta levittämällä pienempiä lamppuja ympäri huonetta saat katseen kiinnittymään koko tilaan. Valojen lisäksi verhoilla voi vaikuttaa paljonkin tilan tunnelmaan. Paksut verhot tekevät huoneesta pienemmän oloisen, sillä mitä enemmän tilaan pääsee valoa, sitä avarammalta lopputulos vaikuttaa. Pienessä asunnossa esimerkiksi sälekaihtimet voivat olla kätevä ratkaisu.

 

 

Jaa:

You might also like …