Oleellista keittiön suunnittelussa

Uuteen osoitteeseen muuttaessa keittiö on yleensä jo olemassa. Mikäli kyseessä on ostokohde, keittiö menee useimmiten vaihtoon, koska kukapa ei haluaisi suunnitella itse unelmiensa keittiötä. Joskus keittiö on suht kunnossa eikä kaipaa akuuttia toimenpidettä, mutta tässä yleensä piileekin se vaara, että etenkin kodissa, missä ruoanlaitto on isossa osassa, nopeasti huomaa mikä ei toimi.

Valmiskeittiöiden yleisin ongelma on se, että ne ketkä suunnittelevat näitä keittiöitä, eivät itse tee ruokaa tai mitään muutakaan keittiössä. Tämän huomaa yksinkertaisissa asioissa kuten siinä, että kaikki keittiötasot ovat väärällä korkeudella, kaapistot samoin ja materiaalit koreita, mutta epäkäytännöllisiä. Jokaisen joka tuntee keittiön omaksi huoneekseen, tulisi voida suunnitella se itse omien tarpeiden mukaiseksi. Keittiö on monelle kodin tärkeimpiä huoneita, ellei jopa se tärkein. Suunnittelussa on oleellista ottaa huomioon henkilö joka keittiötä käyttää, esimerkiksi pituus tulee tässä kyseeseen. Kukaan ei halua kurkotella jatkuvasti työskennellessään keittiössä, saati käyttää tasoja, jotka ovat liian korkeita ja jonka takia saa kaupan päälle nivel- ja selkäkipuja. Keittiön on oltava turvallinen, ergonominen ja käytännöllinen. Riippuen keittiön koosta, ensimmäisiä huomioon otettavia asioita on tilankäyttö. Kuinka paljon seinä- ja lattiatilaa on, mitä halutaan sijoittaa ja mihin kohtaan. Mikä on käytännöllistä keittiön kokoon nähden ja kuinka paljon säilytystilaa keittiöön kaivataan. On tärkeää myös muistaa keittiöön tulevien koneiden paikat suunnittelun alkuvaiheessa, kaapistojen siirtely ei oikein maistu kun ne on kerran jo asennettu. Mittanauha tulee tärkeäksi työkaluksi jo alkuvaiheessa. Kaikki kannattaa harkita ja mitata tarkoin, ja kirjata ylös mihin on suunnitellut koneiden, kaapistojen ja työtasojen paikat. Keittiökoneiden mallit ja värit kannattaa valita etukäteen ja myös varmistaa haluttujen mallien saatavuus ja toimitusajat. Värein ja sopivin pintamateriaalein saa pienestäkin keittiöstä kauniin ja viihtyisän tilan. Muistettavaa on, että keittiötä ei kuitenkaan kannata sulloa täyteen koneita ja kaapistoja, tilaa pitää olla myös liikkumiselle. Vakiona suunnittelussa käytetään 1300 mm halkaisijaltaan olevaa ympyrää, joka kuvastaa sitä vapaata tilaa joka keittiöön pitäisi jäädä, ja jonka ympärille keittiö suunnitellaan.

Tulevaisuuden suunnittelua

Etenkin jos keittiö suunnitellaan loppuelämäksi, on hyvä ottaa huomioon elämän kulku ja sen eri vaiheet. Myöhemmin keittiöön voi olla tarve saada enemmän tilaa kuten esimerkiksi pyörätuolia varten. Voi olla hyvä ajatus suunnitella keittiö jo valmiiksi siten, että kalusteet olisi helposti muunneltavissa aikanaan muuttuvia tarpeita varten. Pienikin tila tulisi voida pitää mahdollisimman esteettömänä. Vaikka materiaaleja on tarjolla loputtomasti ja uusia trendejä tulee kokoajan, kannattaa aina miettiä kuinka valitut materiaalit ja värit kestävät aikaa, ja mikä olisi sellainen johon ei kyllästy nopeasti. Materiaaleilla on myös muukin kuin visuaalinen tarkoitus. Mikäli työtasot ovat kovassa käytössä, kannattaa valita kestävä ja erittäin helppohoitoinen materiaali. Kivi- ja marmoripinnat ovat suosittuja ja kestäviä. Mikäli keittiöammattilaisilta kysytään, työtasomateriaaleista teräs ja puu ovat suosittuja. Tämä on kuitenkin aina henkilökohtainen preferenssi.  Kuten materiaalivalintoihin, myös väriin kannattaa kiinnittää huomiota. Yleisilme ja viihtyvyys on usein kiinni värivalinnoista. Mikäli suunnittelee täysin valkoista keittiötä, mustat kodinkoneet eivät välttämättä ole se oikea valinta, mutta tämähän on tietenkin makuasia. Noin yleensä pieniin tiloihin ei kannata valita kovin tummia sävyjä, sillä ne saavat tilan näyttämään entistä pienemmältä. Mikäli perheessä on lapsia, kannattaa välttää lasipintoja ja vaaleita, kiiltäviä materiaalipintoja, sillä todistetusti ne ovat jatkuvasti täynnä sormenjälkiä.

Tulevaisuuden suunnittelua

Keittiön tärkeimpiä elementtejä on myös valaistus. Tässä kannattaa olla tarkkana, sillä valaistuksen on oltava tarkoituksen mukainen ja riittävä jokaisessa työpisteessä. Valaistus pitää antaa ammatti-ihmiselle asennettavaksi, mutta sen voi silti itse suunnitella. Sijoittamalla valaistus oikeisiin paikkoihin saa keittiöön myös tunnelmaa. Ne katossa riippuvat loistevaloputket ovat onneksi jo historiaa.

 

Jaa:

You might also like …