Minimalistinen koti

Yksinkertainen asumistyyli vaikuttaa tutkimusten mukaan mielentilaan positiivisesti; stressitaso on matalampi, kun ympärillä vallitsee siisteys ja järjestys.

Etenkin jos kyseessä on pieni asunto, voi se helposti tuntua sekavalta. Mikäli elämäntyyli on hyvin kiireinen, työ on hektinen ja lapset tuovat oman lisänsä kodinhoitoon, voi kotia olla hankalaa pitää järjestyksessä jatkuvasti. Minimalistinen koti on siksi erinomainen keino tuoda selkeyttä elämään, sillä helppohoitoinen asunto auttaa kirkastamaan mielen kiireisinäkin päivinä. Vaikka minimalistinen asuminen tuo monelle mieleen futuristiset laatikkoasunnot parilla huonekalulla varusteltuina, ei kaikkien tarvitse mennä niin pitkälle luodakseen hieman selkeyttä asumiseensa. Jo pelkkä yksinkertainen sisustus ja turhien tavaroiden pois heittäminen tekevät ihmeitä sekä luovat tilavuuden illuusioon pieneenkin kotiin – lue lisää siitä, millaista minimalistinen asuminen voi helpoimmillaan olla.

Pelkistetty tyyli kodin koosta riippumatta

Minimalistinen asuminen sopii jokaiselle, mutta usein sillä tavoitellaan lisätilan tuntua pieneen kotiin tai yksinkertaisempaa sisustusta isommassakin taloudessa. Rahallisia ponnisteluja ei välttämättä tarvita, mutta on hyvä varautua pieniin menoihin. Sillä ei juurikaan ole väliä, millainen asumismuoto on kyseessä. Kerrostaloasunnon, omakotitalon tai rivikotitalon voi muuttaa minimalistiseksi unelmakodiksi, sillä muutosten tarve riippuu lähinnä tavaran määrästä ja elämäntyylistä. Yksinkertainen asuminen ei välttämättä ole helpompaa pienessä asunnossa, vaikka pieni koko rajoittaakin intoa ostaa uusia ja mahdollisesti turhia tavaroita. Yksinkertaisen ja tilaa säästävän tyylin peruskiviä ovat turhista tavaroista ja koriste-esineistä luopuminen sekä neutraalit ja jopa kylmät sävyt sisustuksessa. Huonekaluissa ja muissa kodintavaroissa laatu on usein tärkeämpää kuin määrä. Mikäli asunto on suuri ja huoneita paljon, voi olla houkuttelevaa piilottaa kaikki turha roina yhteen huoneeseen ja sulkea ovi perässään, mutta minimalistisen asumisen tarkoitus on puhdistautua liiallisesta tavaramäärästä kokonaan. Yhdessä huoneessa kummitteleva sekamelska painaa varmasti mieltä ennemmin tai myöhemmin.

Pienessä asunnossa taas vaaditaan luovuutta, jotta kaikki tarvittavat asiat saadaan sisällytettyä yksinkertaiseen sisustukseen rajallisessa tilassa. Säilytystilaa tarvitaan ja esimerkiksi pelkistetyt kaapit tai sängyn alle lisättävät laatikot auttavat piilottamaan pois ne tavarat, joita ei kyseisellä kaudella tarvita. Pienessä kodissa kannattaa suosia valkoista, sillä se tuo tunnetusti avaramman tunnelman.

Minimalistisen asumisen voi aloittaa jo tänään

Jos kotisi tursuilee tavaroita ja järjestyskin tuntuu olevan hukassa, voit aloittaa aivan ensimmäisenä kodin pintojen siistimisen. Jokaiselta varmasti löytyy ympäriltä ainakin yksi pino papereita ja laskuja, tyhjiä kahvikuppeja, lehtiä, koristeita ja muita esineitä, jotka eivät millään tunnu pysyvän piilossa. Käy jokainen huone läpi ja varastoi esineet sen mukaan, mitkä niistä ovat välttämättömiä jokapäiväisessä elämässä ja mitkä voit kaivaa esiin tarpeen tullen hieman harvemminkin. Tänä päivänä on tarjolla monenlaisia ratkaisuja säilytyspaikoiksi pienille tavaroille. Mikäli budjettisi on pieni, voit vierailla kirpputoreilla tekemässä löytöjä.Pelkistämällä huoneiston värit voit nopeasti luoda eron entiseen. Valitse yksi pohjaväri, jota voit käyttää seinissä, huonekaluissa sekä sisustuksessakin. Valkoinen ja muut viileät sävyt ovat hyvä lähtökohta. Materiaalit voivat olla erilaisia, kunhan sävy on suurin piirtein sama. Erilaiset tekstiilit pääsevät paremmin esiin, kun värit eivät ole liian räikeät.Minimalistisen asumisen ylläpito vaatii myös sitä, ettei uusia tavaroita hankita alinomaa. Yksi hyvä sääntö heräteostosten estämiseksi on se, että jokaisen uuden tavaran tai huonekalun hankkiminen edellyttää yhden vanhan tavaran heittämistä pois. Näin ollen joudut miettimään tarkemmin, tarvitsetko tavaraa todella ja mistä olet valmis luopumaan järjestyksen ylläpitämiseksi. Tavaroiden luopumisessa auttaa myös tunnettu sisustustyyli KonMari.Minimalistinen tyyli on pienen kodin viihtyvyyden kannalta tärkeää, mutta sitä kannattaa kokeilla isommissakin asunnoissa, sillä tulokset näkyvät nopeasti; mieli on selkeämpi ja arkisetkin askareet sujuvat nopeammin, kun ympäristö on harmoninen.

Minimalistisen asumisen voi aloittaa jo tänään
Jaa:

You might also like …