Luova budjetointi

Makuuhuoneen tulisi henkiä asukkaan omaa sielunmaisemaa, ja tunnelman kannalta väritys on oleellisessa osassa. Joku viihtyy paremmin tummissa tiloissa, toinen taas löytää rauhaa valoisemmasta värimaailmasta. Pääasia on, että makuuhuoneeseen ei valita mitään rauhatonta ja tunkkaista.

Sänky on tärkein asia makuuhuoneessa. Sängyn sijoittelulla on yllättävän tärkeä rooli hyvien unien kannalta. Sijoittelussa on tärkeää myös ettei nukkuja ole näkyvissä muista tiloista katsottuna. Sänkyä ei myöskään kannata asettaa aivan ikkunaan kiinni vedon takia. Sänky kannattaa valita tilan koon mukaan, eli valitse aina sellainen sänky jonka ympärille jää tarpeeksi tilaa, muuten makuuhuoneesta tulee äkkiä ahtaan oloinen. Yöpöytä on sängyn perinteinen sivukaluste. Tätä virkaa voi toimittaa tosin muukin kaluste kuin pöytä. Voit käyttää vaikka kaunista vanhaa tuolia, koria tai arkkua johon voi illalla laskea kirjan kädestään. Näin saa pienellä vaivalla persoonallista ilmettä makuuhuoneeseen.

Vuodevaatteilla arkeen luksusta

Vuodevaatteisiin kannattaa panostaa. Niiden on oltava laadukkaita, jolloin ne myös kestävät kauemmin eivätkä pölyä niin paljon. Tällöin myös lakanoiden määrää voi vähentää. Luksusta saa helposti aikaiseksi hankkimalla värikkäitä, kauniita ja laadukkaita lakanoita joihin on ihana pujahtaa illalla. Kauniit lakanat myös tuovat makuuhuoneeseen kuninkaallista tyylikkyyttä. Päiväpeite on hyvä hankinta, mikäli makuuhuoneessa oleillaan paljon. Paksu ja laadukas päiväpeite suojaa lakanoita ja pitää kuosinsa. Peiton kaveriksi voi hankkia sarjan kauniita ja persoonallisia tyynyjä, jotka saavat sängyn näyttämään kutsuvalta. Helmalakana viimeistelee sängyn ilmeen. Vaikka makuuhuoneessa olisi puulattia, mattoon kannattaa sijoittaa. Sen huomaa viimeistään aamulla kuinka mukavaa on asettaa varpaat pehmeälle matolle jäätävän lattian sijasta. Valitse materiaaliksi silkkiä tai villaa, sillä ne on helppo puhdistaa tuulettamalla vaikka pakkasella. Tilan mukaan, valitse yksi suuri matto tai muutama pieni. Siivousmielessä yksi suuri matto voi olla helpompi vaihtoehto. Verhoilla voidaan vaikuttaa moneen asiaan makuuhuoneessa. Nykyään on saatavilla ilmaa puhdistavia, täysin pimentäviä ja auringonvalon suodattavia kankaita. Mikäli nukkuu huonosti, pimentävistä verhoista on hyötyä. Silkkiverhojen etu on se, että ne eivät kerää pölyä. Valitsemalla näyttävät ja värikkäät verhot, saadaan makuuhuoneeseen lisää ylellisyyttä.

Valoa ja vihreää pimeyteen

Makuuhuoneen valaistuksen olisi hyvä olla muunneltavissa. Pimeinä talvikuukausina tarvitsee enemmän ja kirkkaampaa valoa aamuisin ja lukutoukka varmasti arvostaa pehmeämpää valoa yölamppuunsa. Makuuhuoneen valaistusta suunnitellessa tulee ottaa huomioon käytännön asia kuten valokatkaisimien sijoittelu. Olisi ideaalista että kaikki makuuhuoneen valot saisi sammutettua sängystä käsin. Valaisussa voi käyttää joko kaapistoihin tai kattoon integroituja valoja tai vanhanaikaisia jalallisia lamppuja, mielikuvitus on tässä rajana, kunhan pitää käytännöllisyyden mielessä. Makuuhuoneeseen kaipaa ehkä myös kasveja, joten kannattaa valita sellaisia joita ei tunneta varsinaisina pölyn kerääjinä. Kasveja voi sijoitella siten, että ne saavat tarpeeksi valoa, tai vaihtoehtoisesti valita hämäriin tiloihin sopivia kasveja. Torkkupeitto on uneliaan ystävä. Valitse paksu ja pehmeä, sekä tarpeeksi iso torkkupeitto sängyn päälle odottamaan sitä hetkeä kun voi työpäivän päätteeksi heittäytyä hetkeksi päiväunien pariin. Torkkupeitto ei siis ole sama kuin päiväpeitto, torkkupeiton tehtävä on sen nimenmukainen.


Valoa ja vihreää pimeyteen

Makuuhuonetta voi siis sisustaa kuten mitä tahansa muutakin kodin tilaa. Valitse omiin tarpeisiin sopivat kaapistot ja muut säilytystilat. Muutama kaunis taulu elävöittää tyhjiä seinäneliöitä. Muista kuitenkin ettei makuuhuone ole tavaran keräyspiste vaan tarkoitettu rentoutumiseen ja lepoon. Liialla esineistöllä tilasta tulee liian kiireinen. Etenkin kaikki työhön liittyvä pitää jättää kynnyksen toiselle puolelle.

 

 

 

Jaa:

You might also like …