Luota sisustuksessa ennen kaikkea omaan makuusi

Sisustussääntöjä riittää ja niitä kertovat mielellään niin sisustusalan ammattilaiset kuin vaikka sisustusbloggaajatkin. Netistä löytyy valtava määrä ”Sisusta oikein” ja ”Pahimmat sisustusmokat” -tyyppisiä artikkeleita, jotka saattavat ahdistaa omaa sisustus suunnitellessa. Oma koti on kuitenkin elämässä äärimmäisen tärkeä paikka ja siellä täytyy ehdottomasti olla juuri sinun mielestäsi viihtyisää.

Unohda siis turhan tiukat säännöt ja ota vinkeistä käyttöön vain ne, jotka oikeasti tuntuvat omilta. Sisusta siis kotisi juuri niin kuin itse haluat ja mikä omaa silmääsi miellyttää, juuri sinun elämäntilanteeseesi sopivaksi. Näin siitä tulee omannäköisesi ja luultavasti siellä viihtyvät kaikki muutkin. Eiväthän ne sisustuslehtien koditkaan siltä näytä arkisen elämän pyörteissä. Valokuvassa valkoinen kangassohva voi olla hyvinkin kaunis, mutta lapsi- tai koiraperheessä ei luultavasti kovinkaan pitkäkestoinen vaihtoehto.

Älä tyydy melkein hyvään

Yksi parhaista vinkeistä sisustuksen suhteen on omalla kohdallani ollut se, että ei kannata tyytyä ihan kivaan. Toki on asioita, jotka tulevat käyttöön vain hetkeksi tai piiloutuvat kaappiin, eikä niiden tarvitse olla täydellisesti makuuni sopivia. Sama koskee asioita, jotka tarvitaan heti, kun uusia kodinkoneita rikkoutuneiden tilalle. Uuden jääkaapin kohdalla voi joutua luopumaan haaveistaan luksusmallia kohtaan, sillä ilman jääkaappia on kurja elää.

Mutta jos olet jo pidempään haaveillut tietystä valaisimesta tai tuolista, joka kuitenkaan ei sovi sen hetkiseen budjettiin, kannattaa ennemmin säästää siihen oikeaan vaihtoehtoon kuin ottaa tilalle jokin melkein hyvä. Voin vakuuttaa, että valinta alkaa jossain vaiheessa harmittaa. Ja näiden ihan kivojen juttujen uusiminen jatkuvasti vasta kalliiksi tuleekin, joten joskus intohimoisesti rakastettu esine tulee loppujen lopuksi paljon edullisemmaksi, vaikka hankintahinta olisikin korkea. Parhaat huonekalut ovat käytössä jopa loppuelämän.

Uuden ja vanhan yhdistelmä toimii usein mainiosti

Kannattaa käyttää harkintaa ns. halpishuonekalujen kohdalla. Toki olisi hienoa, jos saisi kotinsa täytettyä upeilla ja vielä omaa silmää miellyttävillä perintöhuonekaluilla, mutta harvoinpa tilanne tällainen on. Aina niitä oikeita kalusteita ei löydy kirpputoreiltakaan. Ikea ja muut samantyyliset sisustuskaupat ovatkin tuttuja lähes jokaiselle kotiaan sisustaneille.

Omasta mielestäni Ikean salaisuus on se, että sielläkin kannattaa hieman selvittää etukäteen mitä ostaa. Osa huonekaluista on hinta-laatusuhteeltaan vallan mainioita, osa taas ei kestä käyttöä edes hintansa vertaa. Jos siis omaa silmää miellyttävä tuote löytyy näistä kaupoista, voit olla hyvinkin tyytyväinen valintaasi. Hinnat ovat kuitenkin kohtuullisia ja monta asiaa löytyy helposti saman katon alta. Varo kuitenkin rohmuamasta, sillä kuten kaikki tiedämme, Ikeassa ostoskärryistä löytyy lopuksi kaikenlaista yllättävää, kun kerran halvalla sai. Meillä on kotona edelleen muutama avaamaton pöytävalaisin, joille ei sitten löytynytkään paikkaa. Ei ehkä fiksuinta sisustusshoppailua. Yhdistelemällä uutta ja vanhaa saat persoonallisen kodin, vaikka sisustus rakentuisikin osin Ikealle.

Laatuun ja ajattomuuteen panostaminen kannattaa

Ajaton sisustus ei seuraa viimeisimpiä trendejä ja saattaa vaikuttaa ensi alkuun ajatuksissa tylsältä. Tämän taika on kuitenkin se, että kalusteisiin ei kyllästy yhtä helposti ja sisustusta ei tarvitse olla uusimassa joka vuosi. Fiksu idea onkin rakentaa kodin perussisustus hieman ajattomammista ja samalla laadukkaista elementeistä ja lisätä sen jälkeen persoonallisuutta ja trendikkyyttä tekstiileillä, valaisimilla ja pienemmillä sisustuselementeillä.

Monet laadukkaat huonekalut muuttuvat vuosien saatossa vain kauniimmiksi. Kun elämää ehtii kertyä näiden huonekalujen ympärille, tulee niistä myös osa elämämme muistoja. Trendit vaihtuvat, laatu ja tyylikkyys pysyvät. Ajattomuuden ajatukseen sopivat myös huonekalut, joita voi helposti muunnella tarpeen mukaan. Esimerkiksi sohva on usein kotona hieman kalliimpi hankinta, mutta irrotettavat päälliset mahdollistavat värimaailman uusimisen.

Jaa:

You might also like …