Koti valoisammaksi sisustamalla

Kodin sisustaminen on mukava harrastus ja sillä saa asunnosta helposti tehtyä itsensä näköisen. Sisustukseen ei tarvitse käyttää kallista designina ja suurta remonttia, vaan ihan muutamalla pienellä muutoksella voi saada ihmeitä aikaan. Suomessa koti on tärkeä paikka useimmille ihmisille ja siellä täytyy jo sääolosuhteidenkin takia viettää huomattavan paljon aikaa. Siksi mukavasti sisustetussa kodissa on myös mukava olla.

Erityisesti talven pimeänä aikana, voi valo tuottaa monessa kodissa päänvaivaa. Tuntuu, että ulkoa tuleva pimeys saa kodin sisältäkin valtaansa ja tekee kaikesta liian hämärää. Pimeys myös väsyttää ja tekee mielen alakuloiseksi. Toisinaan asunto on voitu alun perin rakentaa niin, että sinne ei tule valo kunnolla sisään. Tällaista asuntoa voi olla aavistuksen verran hankalampaa sisustaa valoisaksi, mutta ei mahdotonta lainkaan.

Monesti nimenomaan pieni asunto on melko pimeä. Kerrostaloasunnossa, jossa on pienet ikkunat ja ulkopuolella paljon varjoja, on valon todella vaikea päästä sisään. Tällöin valoa kannattaa luoda erilaisilla sisustuselementeillä. Puhutaan nimenomaan valoisasta sisustamisesta, kun luonnonvalon saaminen on hankalaa. Ensisijaisesti kuitenkin ja jos mahdollista, kannattaa suosia luonnon omaa valoa ja antaa sille mahdollisuus tulla ikkunoista sisään, esimerkiksi vaihtamalla kevyempiin verhoihin.

Valkoinen on todellinen trendiväri ja se sopii hyvin sisustukseen, etenkin tuomaan valoisuutta. Koko taloa ei kuitenkaan tarvitse sisustaa valkoisella, eikä se ole edes kovin käytännöllistä varsinkaan lapsiperheissä. Valkoista voi kuitenkin tuoda mukaan tehostamaan talon valoisuutta. Tumman katon voi maalata valkoiseksi tai seinät jollain valkoisen sävyllä. Valkoinen väri toimii erityisen hyvin siksi, että se heijastaa valoa ja luo avaramman vaikutuksen. Valoa hakiessa tummat värit kannattaa unohtaa seinissä ja katossa.

Luonnon valo tulee sisään ikkunoista ja siksi niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tummat ja raskaat verhot saavat aikaan tunkkaisen ilmapiirin huoneeseen. On parempi kokeilla kevyitä vaaleita verhoja. Jos ikkuna on muuten kaunis ja hyvällä paikalla, sen voi myös kokeilla jättää täysin ilman verhoja. Päästä sisään mahdollisimman paljon luonnon valoa, sillä se tekee hyvää myös kasveille ja piristää mieltä.

Tavaroiden järjestäminen

lopeta vanhojen huonekalujen pitäminen

Tavaroilla, niiden koolla ja värillä, on yllättävän paljon merkitystä valoisuutta hakiessa. Jos talo on tungettu täyteen vanhoja huonekaluja, niin että tilaa liikkumiseen on enää vähän, se saa myös huoneen näyttämään tummemmalta. Turhasta tavarasta kannattaa luopua ja suosia sen sijaan hieman minimalistisempaa sisustusta. Tavaraa ei kannata myöskään asetella liikaa tasojen päälle, vaan jättää koriste-esineet muutamaan valittuun viherkasvien lisäksi.

Avoimet hyllyt toimivat hyvin pienessä pimeässä huoneessa. Ne tuovat paitsi lisää tilantuntua, myös valoisuutta. Erityisesti vaalean sävyiset hyllyköt ovat hyviä. Tummat suljetut lipastot, voivat tehdä huoneesta entistä hämärämmän oloisen ja eivät siksi toimi hyvin valontuojina. Jos lipaston haluaa kuitenkin säilyttää, voi myös harkita sen maalaamista vaaleamman sävyiseksi.

Kokonaan valkoisella ei kuitenkaan kannata sisustaa. Mukaan kannattaa sekoittaa värejä ja pieniä yksityiskohtia tuomaan pirteyttä ja raikkautta kotiin. Peileillä saa mukavasti lisää tilantuntua ja ne heijastavat valoa hyvin, tehden huoneen entistä valoisammaksi. Metalliset yksityiskohdat ovat myös hyviä lisäämään valoisuutta, sillä niiden hohde tuo kirkkaamman vaikutelman huoneeseen.

Loppuen lopuksi valoisuuden tuomisessa kokonaisuus ratkaisee. Kun järjestelet huonekalut uudelleen ja luovut ylimääräisestä tavarasta, pääsee huoneeseen enemmän valoa ja se näyttää kirkkaammalta. Valoja kannattaa asetella mieluummin huoneen sivuille, josta ne saavat tilan näyttämään valoisammalta. Erilaisia asetelmia kannattaa kokeilla rohkeasti ja löytää sisustus mikä miellyttää omaa silmää ja tuo samalla hyvää valoenergiaa kotiin.

Jaa:

You might also like …