Koti järjestykseen toimivilla säilytysratkaisuilla

Erityisesti siivouspäivinä huomaa, kuinka paljon aikaa kuluu tavaroiden järjestelyyn. Kaaosta pahentaa huomattavasti se, jos tavaroille ei ole muutenkaan omia, toimivia paikkojaan jonne ne voisi asettaa käytön jälkeen. Jos siis haluat vähentää kodin tavarakaaosta ja helpottaa siivousta, kannattaa käyttää hetki säilytysratkaisujen suunnitteluun. Parasta on, jos säilytysratkaisuja ehtii miettiä jo sisustusvaiheessa, sillä tällöin huonekalut voi hankkia tukemaan tätä tavoitetta. Koti on kuitenkin mahdollista saada järjestykseen myös myöhemmin.

Tunnista kodin ongelmakohdat

Erityisesti pienissä kodeissa säilytystilan puute tulee pian vastaan ja asioiden mahduttamissa kaappeihin tarvitaan kekseliäisyyttä. Ratkaisujen miettimistä helpottaa, kun ongelman ensin myöntää. Kotonani päivän verran käytetyt, vielä melko puhtaat vaatteet lojuivat pitkään ympäriinsä. Vaatekaappiin puhtaiden vaatteiden joukkoon en halua niitä laittaa, mutta ne eivät jouda vielä pyykkiinkään. Sen sijaan, että olisin todennut miettiväni niiden paikkaa joka ikinen päivä, kuvittelin vain olevani sotkuinen luonne ja harmittelin ympäriinsä lojuvia vaatteita. Ongelma ratkesi vasta, kun varta vasten kehittelin paikan puoliksi käytetyille vaatteille. Nyt niille on varattu kokonaan pieni vaaterekki huoneen nurkassa, eivätkä vaatteet enää ajelehdi rypistymässä ympäriinsä.

Tee tiloista toimivia kokonaisuuksia

Tilojen järjestäminen järkevämmiksi kokonaisuuksiksi auttaa moneen säilytysongelmaan. Vaatekaapissa vaatteet pysyvät siisteinä ja järjestyksessä, kun jaat tilan tarpeiden mukaan lokerikkojen ja laatikkojen avulla. Muista, että voit hyödyntää myös kaappien ovet. Niihin voi kiinnittää esimerkiksi peilin tai koukkuja huiveja tai laukkuja varten. Eteisessä kenkäteline auttaa kenkäkaaoksen taltuttamisessa. Myös kenkiä voi nostaa lattiatasosta korkeammalle hyllyihin. Sekä kenkien että ulkovaatteiden kohdalla kannattaa karsia vuodenajan mukaan ja viedä kesällä tarpeettomat talvivaatteet säilöön esimerkiksi kellariin.

Asioita voi järjestää paremmin myös laatikoiden sisällä, sillä erityisesti pienempi sälä leviää helposti ympäriinsä. Hyödynnä vaikkapa vanhoja kenkälaatikoita ja pakasterasioita. Laukkuja voi säilyttää suurempien laukkujen sisällä. Hiuspinnit ja korut voi kerätä pieneen lasipurkkiin, josta ne löytää aina helposti.

Karsi mahdollisimman paljon

Siivous- ja järjestelyguru Marie Kondo neuvoo puolestaan selvittämään asian kerralla kuntoon. Hän muistuttaa, että usein saman lajin tavaroita lojuu monissa eri huoneissa, vieden aivan liikaa tilaa. Kondon mielestä erilaiset säilytyskikkailut, kuten laatikoiden, lokeroiden tai hyllyjen avulla järjestäminen ei ratkaise itse ongelmaa, vaan toimii ainoastaan hätäratkaisuna. Kondon mukaan epäjärjestyksen taustalla on useimmiten yksinkertaisesti se, että ihmisillä on liikaa tavaraa. Onkin totta, että tavaraa kertyy monesti kuin huomaamatta ja sen takia sitä kannattaa käydä toisinaan lävitse ja poistaa turhuudet surutta. Mikäli et ole kaivannut jotain tavaroistasi esimeriksi vuoden aikana, se tuskin on kovin tärkeä sinulle päivittäisessä elämässä ja voi tuottaa jollekin toiselle enemmän iloa.

Kondo kehottaa keräämään yhden tavaralajin edustajat kaikki samaan paikkaan. Kun kirjat, vaatteet, meikit tai korut on saatu yhteen kasaan, on helpompi käydä lävitse, mitkä niistä ovat tarpeellisia. Kun ylimääräisistä tavaroista on luovuttu, kannattaa lopuille keksiä yksi paikka, johon ne kaikki mahtuvat. Näin et päädy jatkuvasti järjestelemään samoja tavaroita joka puolella asuntoa. Tämä nopeuttaa siivoamista huomattavasti.

Hukkatila hyötykäyttöön

Monissa kodeissa yllättävää säilytystilaa voi löytyä korkeussuunnasta. Muista siis, että hyllyjä voi tarpeen mukaan asettaa myös katonrajaan tai television voi laittaa tv-tason sijasta seinälle. Näin säästyy rajallista lattiatilaa. Jos asunnossa on hankalan kapeita käytäviä, niille voi asettaa kapeampia seinähyllyjä tai vaikkapa peilin. Myös nurkkien hukkatila kannattaa hyödyntää, esimerkiksi nurkkahyllyjen avulla. Keittiön korkeisiin kaappeihin voi saada lisätilaa jakamalla niitä useampiin tasoihin, jolloin astioita mahtuu moneen kerrokseen.

Jaa:

You might also like …