Kalusteille saa uuden ilmeen pintakäsittelyllä – eikä se vaadi erikoistaitoja

Olen ihaillut ystävääni, joka osaa loihtia kodin sisustuksen nollabudjetilla, tuunaten vanhoja esineitä huonekaluista valaisimiin ja istuttaen pistokkaista kukoistavia kasveja. Itse onnistun yleensä tappamaan huonekasvit viikossa, enkä ole koskaan entisöinyt tai edes maalannut kotoani löytyviä huonekaluja. Seinän maalasin, kerran. Olen leffa- ja pelinörtti, mukavuudenhaluinen kotikissa. Mutta nautin kauneudesta ympärilläni ja rakastan sisustamista, joten ajatus siitä, että omaa kotia voisi laittaa vielä persoonallisemmaksi on kuitenkin jäänyt kutkuttamaan jonnekin takaraivoon.

Vapaa-aika toi sisustusinnostuksen

Minulla on mielenkiintoinen mutta rankka työ, joten aiemmin en ole kaivannut sen kummempaa lisähaastetta enää kotiin päästyäni, vaan haluan todellakin vain levätä ja nauttia viihteestä. Yleensä viihdynkin parhaiten iltaisin Mubin klassikkoelokuvien tai Pokerstarsin pelien parissa, mukavasti sohvannurkassa viltin alla. Toisinaan pelaamme ystävien kanssa lautapelejä, mutta silloinkin viihdymme parhaiten jonkun kotona. Viikonloput kuluvat kaikenlaisissa menoissa ja lomat ulkomailla, joten en ole alkanut keksimään itselleni mitään ylimääräisiä projekteja, eivätkä ainakaan remonttihommat ole kiinnostaneet. Siksi tämä äitiyslomalla iskenyt sisustusinto tulikin hieman yllätyksenä jopa itselleni, mutta selitän sitä osin pesänrakennusvietillä ja osin sillä, että kerrankin oli aikaa unohtaa kaikki työpaineet ja päästää luovuus valloilleen.

Tuunaa ja säästä!

Löydöt ovat yleensä myös todella edullisia, sillä harva jaksaa nähdä kovin paljon vaivaa kunnostamisen suhteen. Tämän ymmärrän hyvin, sillä tuskin olisin itsekään jaksanut projektia loppuun, ellen olisi nimenomaan kaivannut jotain lisäaktiviteettia tässä elämänvaiheessa. Lisäksi ennen nettiaikaa en todellakaan olisi pystynyt samaan, sillä tarvitsin selkeitä ohjeita ja kannustusta. Sitä onneksi löytyi ja nyt muistona on kodissa muutama yllättävän rakas esine.

Kun huonekalujen eteen on nähnyt vaivaa, niille tulee aivan uudenlaista tunnearvoa, eikä niistä halua saman tien luopua. Tekemällä olen myös oppinut hurjasti lisää erilaisista mahdollisuuksista huonekalujen suhteen ja osaan kierrellä kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa aivan uusin silmin. Näen vanhoissa ja kuluneissa huonekaluissa potentiaalin, kiinnitän huomion huonekalun pinnan sijasta rakenteisiin.

Aloita sopivan kokoisesta projektista

Miten siis pääsin alkuun? Asettamalla tavoitteet realistisesti ja käyttämällä huomattavasti aikaa netissä vinkkejä hakien. Tämä johtui ennemminkin siitä, etten todellakaan uskonut omiin kykyihini tällä osa-alueella, kuin siitä, että olisin vielä siinä vaiheessa ymmärtänyt, minkälaisesta urakasta on kysymys. Meillä oli eteisessä sinänsä toimiva Lundian senkki, jonka pinta oli kuitenkin päässyt melko huonoon kuntoon eikä värikään miellyttänyt. Vaihtoehdot olivat avoinna ja pohdin tuolloin niin öljyämistä, lakkaamista kuin maalaamistakin. Sen olen matkanvarrella oppinut, että lähes kaikenlaisille pinnoille voi tehdä.

Kunnon pohjustus takaa kestävän lopputuloksen

Ennen mitä tahnansa käsittelyä huonekalun pinta kannattaa aina hioa. Näin saat lopputuloksesta huomattavasti tasaisemman. Jos huonekalussa on ennestään lakkapinta, olisi se hyvä hioa kokonaan pois. Helpoimmin homma hoituu hiomakoneella, mutta itse pakersin hiekkapaperin avulla. Näin siihen saikin senkin kohdalla kulumaan useamman päivän. Muista valita tarpeeksi karheaa hiekkapaperia. Pölyä syntyy melkoisia määriä, joten hiomisprosessi kannattaa ehdottomasti suorittaa joko ulkotiloissa tai ulkorakennuksessa.

Hiomisen jälkeen hiontapöly pyyhitään huolellisesti pois ja tämän jälkeen putsasin kalusteen vielä miedolla maalipesulla. Ohjeet löytyvät pullon takaa. Tähän hommaan olisi kelvannut oikein hyvin yleispesuaineella pyyhkiminen. Kalustetta ei ole kuitenkaan tarkoitus kastella, vaan nihkeä pyyhe riittää. Samalla voi tutkia, jäikö kalusteeseen koloja tai liian syviä naarmuja ja paikata ne tähän tarkoitetulla aineella.

Päädyin itse lopulta huonekalun maalaamiseen ja tätä varten tarvitsin pohjamaalia. Sen käyttämistä suositellaan kaikille maalattaville pinnoille, sillä näin pintamaali tarttuu paremmin ja maalipinta on kokonaisuudessaan kestävämpi. Itse sudin pohjamaalin 18 cm leveällä telalla, jonka avulla valmista syntyi nopeasti ja tehokkaasti.

Tasainen pinta lakalla tai lakkamaalilla

Kun pohjamaali on kuivunut, päästään vihdoin pintamaalin kimppuun. Oma valintani oli turvallinen ja raikas valkoinen lakkamaali. Maali levittyi helposti ja lopputulos oli kerralla tasainen. Sain kuitenkin huomata, että suurempia pinta-aloja käsitellessä kannattaa toimia nopeasti, ettei maali ehdi kuivahtaa liikaa. Vaikka maalipinta miellytti minua jo ensimmäisen kerran jälkeen, tein parin päivän kuluttua vielä toisen kerroksen. Pintamaalin pitää antaa kuivua vuorokauden verran, vaikka pinta tuntuisi sormin kuivalta jo ennen tätä. Tarvittaessa pintamaalikerroksia voi maalata useammankin, mutta meille riitti tällä kertaa kaksi.

Ainakin ruokapöytien kohdalla suositellaan muuten aina vielä lisäämään lakkakerros maalipinnan päälle, sillä muuten pintaan jää todella helposti jälkiä laseista, lautasista ja ruokatahroista. Senkki kannattelee meillä lähinnä koristetyynyjä, joten toistaiseksi en ole lakkaa lisännyt. Lisäksi lakkamaali on itsessään jo suojaavampaa kuin tavallinen maali ja sen pitäisi kestää hyvin normaali puhdistus myös pesuaineilla.

Huonekalujen kunnostus on ekoteko

Huonekalujen kunnostus on ekoteko

Kunnolliset puukalusteet ovat pitkäikäisiä ja kestäviä. Pintakäsittelyllä huonekalulle voi usein antaa uuden elämän pitkäksi aikaa eteenpäin ja samalla välttyy itse kokonaan uuden huonekalun hankkimiselta. Pintakäsittelyllä voidaan hakea huonekalulle kokonaan uutta ulkonäköä, vanhan patinan esille tuominen kauniimmin tai alkuperäisen ulkonäön palauttaminen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, jos maalaat puunvärisen kalusteen valkoiseksi, on kyseessä kalusteen uudistaminen. Entisöinnistä puhutaan, kun vanhan lakan päälle lisätään uusia kerroksia. Konservoinnilla tarkoitetaan sitä, ettei ajan tuomaa kulumista ja patinaa edes haluta kätkeä, vaan ainoastaan pitää huonekalu toimintakunnossa.

Kun mietit juuri kyseiselle kalusteelle sopivinta pintakäsittelyä, kannattaa myös pohtia, mihin käyttöön kaluste jatkossa tulee. Kylmät ja kuivat olosuhteet ovat siinä mielessä helppoja, että niihin sopivat kaikki pintakäsittelymenetelmät. Jos kalusteen täyty lisäksi sietää kosteutta tai jatkuvaa lämpötilan vaihtelua, ovat toiset menetelmät kätevämpiä kuin toiset. Lisäksi sisustusyksityiskohtana toimiva antiikkituoli joutuu erilaisen rasituksen kohteeksi kuin esimerkiksi keittiön pöytä, jota käytetään ahkerasti joka päivä. Lapsi- ja lemmikkiperheissä on hyvä varmistaa myös materiaalin myrkyttömyys. Jos et ole varma, minkälainen lopputulos tulisi olemaan tai haluat muuten aloittaa varovasti, kokeile käsittelyä vaikka pienelle jakkaralle tai muulle yksinkertaiselle kalusteelle.

Jaa:

You might also like …