Elämää ja iloa kotiin taulujen avulla

Taulut tuovat kotiin tunnelmaa ja kauneutta, olipa kyseessä sitten arvotaideteos, lapsen piirustus, lempijuliste tai valokuvia hyvistä hetkistä. Kehyksiin sopivat niin öljyväri- kuin akvarellimaalaukset kuin grafiikat ja tekstiilitkin. Kodista ja tilasta saa varsin eri vaikutelman sen perusteella, onko seinälle teipattu rispaantunut juliste, loistavatko seinät kenties maalarinvalkoisena vai löytyykö seiniltä kaunista, omaan kotiin sopivaa taidetta. Moni saattaa kuitenkin jättää taulujen hankkimisen väliin pelätessään epäonnistumista.

Makuja on monia, eikä yleispäteviä neuvoja taiteen valintaan voi tietenkään antaa. Vaihtoehtoja kannattaa kuitenkin tutkia rohkeasti, sillä koti piristyy kummasti seinien kautta. Jo yksikin taulu riittää usein muuttamaan tylsän tilan mielenkiintoiseksi. Valintaprosessissa vain sinun mielipiteesi merkitsee. Yleensä jos taulu todella saa sinut tuntemaan jotain, se sopii myös sisustukseen.

Taide osaksi kodin sisustusta, myös budjetissa

Taide on arvokasta, usein myös kallista. Vaikka huonekaluihin ja muihin sisustukseen panostetaankin, jää taide helposti tässä kohtaa huomiotta, vaikka taide voi myös toimia sijoituksena. Taulut valitaan yleensä kuitenkin myöhemmin sisustuksen ehdoilla. Tämä on toki yksi tapa sisustaa ja toimii erityisen hyvin silloin, jos sisustusta halutaan muuttaa usein, eikä haluta sillä hetkellä satsata pysyvämpiin ratkaisuihin.

Taidekeräilijät kehottavat kuitenkin ajattelemaan asiaa toiselta kantilta. Jos kodin taideteokset valittaisiinkin sen mukaan, mikä itseä koskettaa, saadaan selkeästi omilla ehdoillaan toimivia teoksia. Tällä ei ole suoraan tekemistä hinnan kanssa, vaan teoksen täytyy tuntua omalta juuri sinun mielestäsi. Jos sitä ei ole valittu sisustuksen ehdoilla, saa teos mahdollisuuden tehdä vaikutus omana itsenään. Samalla kodin sisustus muuttuu mielenkiintoisemmaksi ja persoonallisemmaksi. Oman kokemukseni mukaan nämä teokset löytävät loppujen lopuksi aina paikkansa, vaikka eivät suoraan sujahtaisikaan valmiiseen värimaailmaan.

Taidetta hankkiessa ainakin jokaisen erillisen tilan kohdalla kokonaisuus kannattaa kuitenkin suunnitella harmoniseksi, sillä täysin sattumanvaraisesti sijoitellut taulut tekevät rauhattoman olon.

Taulujen asettelun perussäännöt

Taulujen hankinta on jo tarpeeksi kinkkistä, mutta tämän jälkeen täytyy vielä pohtia, mihin ne kaikista parhaiten sopisivat.  Helppo paikka tauluille on usein ainakin sohvan yläpuolella, josta ne yleensä näkyvät hyvin. Makuuhuoneessa monet suosivat taulujen paikaksi sängyn taustaa tai vaihtoehtoisesti vastakkaista seinää, jolloin teokset näkyvät sängyssä loikoillessa.

Näyttävät ja suuret taulut kaipaavat usein ympärilleen tilaa, jotta ne pääsevät oikeuksiinsa. Pienemmistä tai hillitymmistä tauluista voi puolestaan rakentaa kollaaseja. Tällöin taulujen yläreunat kannattaa asettaa samalle korkeudelle ja tarpeeksi lähelle toisiaan, jotta mielikuva kokonaisuudesta säilyy. Kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä, saatat yllättyä!

Yleensä sopiva korkeus tauluille on sellainen, että niiden keskiosa osuu luonnollisesti katseen tasolle eli hieman huonekorkeudesta riippuen 140 – 160 cm.

Minkälainen kehys tauluun sopii?

Harva tulee ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys on taulun kehyksellä. Kehys on kätevä tapa tuoda kuvaa paremmin esille ja esimerkiksi julisteiden kohdalla kehys myös suojaa tehokkaasti. Mutta miten valita kuvalle oikea kehys? Supermarketeista kehyksiä saa edullisesti, joten miksi maksaa jostain enemmän? Mitä etua tuovat kalliit kehykset?

Ensimmäinen ero halvan ja kalliin kehyksen välillä on yleensä laatu. Kehystämössä valmistettu kehys on kestävä ja taidolla tehty. Lisäksi niissä käytetään hapottomia materiaaleja, joiden avulla kehysten sisällä oleva teoskin säilyy hyväkuntoisena. Ammattilaiset osaavat yleensä hyvin neuvoa, minkälainen kehys millekin teokselle sopii. Jos kehys valitaan taulua varten, saadaan yleensä kaunis ja tasapainoinen lopputulos. Kunnon kehykset takaavat, että teos tulee esiin mahdollisimman kauniisti ja parhaassa tapauksessa myös nostavat sen arvoa. Ammattikehykset kannattaa siis hankkia ainakin arvokkaimpiin taideteoksiin ja lisäksi niihin kaikista rakkaimpiin, arvosta riippumatta.

Jaa:

You might also like …